Aplicatii false ce au fost scoase de Google din Play Store

Aplicatii Android din Google Play Store ce pretindeau ca genereaza urmaritori pe retelele de socializare au fost eliminate de catre Google.

Google a eliminat o multime de aplicatii din Google Play care pretindeau ca ofera utilizatorului generare de urmaritori pe retelele de socializare, declaratie conform echipei de securitate a ESET. Conform celor spuse de echipa ESET, aplicatiile erau false si nu faceau nimic decat sa colecteze date de la utilizatori, sa afiseze reclame sau sa aboneze utilizatorul la servicii premium. Iata un printscreen cu cateva aplicatii depistate si eliminate:

Sistemul de functionare a acestor tipuri de aplicatii

Aceste aplicatii nu ofereau nici un fel de functii, in afara de actiuni malitioase ce includeau colectarea de date personale din dispozitivele utilizatorilor. Asadar, dupa instalarea acestora, primul lucru era sa intrebe utilizatorii despre tipul de dispozitiv cu care doresti sa actionezi pentru generarea urmaritorilor in retelele preferate de social media si apoi numarul de urmatori dorit pentru generare. Utilizand denumiri deosebite si descrieri ademenitoare, aceste aplicatii au reusit sa pacaleasca intre 500.000 si 1.000.000 de utilizatori sa instaleze astfel de aplicatii Android pe dispozitivele lor.

Si la pasul final se cerea procesul de "verificare umana", ceea ce nu era decat un mod de a converti afisarea de reclame, practic pentru utilizarea libera a softului, in numele securitatii. Dupa toate aceste etape, aplicatia extragea toate datele personale precum numele de utilizator, adresa de email, adresa de locuinta, data nasterii si sexul utilizatorului.

Aplicatiile viitoare ce vor avea un comportament similar, vor fi catalogate ca malware Android/Fasurke, a declarat ESET.

Mai presus de toate, utilizatorii au fost determinati sa accepte termenii si conditiile cu pop-up-uri sau chiar constransi sa primeasca apeluri sau mesaje text de la servicii premium, care au un cost ridicat, uneori si de cativa euro pe saptamana.

Sursa: https://latesthackingnews.com

Comentarii