5 falsuri/ Malware in WhatsApp pe care trebuie sa le eviti

5 falsuri/ Malware in WhatsApp pe care trebuie sa le eviti

WhatsApp este cea mai mare platforma de mesagerie instantanee din lume in ultimii ani. Anul trecut, numarul de utilizatori a trecut pragul de peste un miliard. Iar cu caracteristici noi adaugate, popularitatea sa creste in continuare. Aceste evolutii au adus atentia infractorilor cibernetici către platformă, vizand utilizatorii neexperimentati. In plus, exista probleme de atacuri cu malware utilizând link-uri false si optiuni de descarcare. Multe dintre acestea sunt construite cu atentie pentru a viza incepatorii sau oameni care nu sunt prea familiarizati cu atacurile si pericolele de pe web.


Un procent semnificativ din utilizatorii WhatsApp nu sunt informaii pentru a identifica legaturile false sau cu malware. Un numar mare de utilizatori folosesc platforma de mesagerie fara a cunoaste posibilele amenintari pe care le pot intampina.

O lista cu 5 falsuri sau malware-uri in WhatsApp recente va poate oferi o intelegere excelenta a modului in care functioneaza aceste campanii si cum sa evitati riscurile generate de acestea.

WhatsApp Color Change Link – Este un Malware

In ultima perioada, multi utilizatori au primit un mesaj cu un link care afirma ca poate adauga o functie de schimbare a culorilor aplicatiei WhatsApp. Link-ul a devenit viral pe masura ce utilizatorii l-ai distribuit pe retelele de socializare, acest lucru fiind necesar pentru finalizarea procesului de instalare.

Pentru a evita acest tip de atacuri in viitor, utilizatorii ar trebui sa se abtina de la a face clic pe link-uri suspecte sau necunoscute. Toti trebuie sa retina ca WhatsApp nu trimite niciodata niciun mesaj text sau link pentru nici o actualizare sau instiintare. Daca cineva primeste legaturi sau mesaje suspecte, nu ar trebui sa le transmita altora. In cele din urma, pastrați dispozitivele dvs. in siguranta cu un antivirus actualizat, care va poate proteja de astfel de atacuri.

WhatsApp Subscription Link

Multi utilizatori au primit un mesaj text care informeaza ca abonamentul lor WhatsApp este pe cale sa expire. Pentru a continua serviciul, acestia ar trebui sa faca clic pe linkul din mesajul text si sa plateasca suma afisata. Persoanele care primesc acest mesaj nu ar trebui sa incerce sa acceseze linkul sau sa efectueze plata. Trebuie retinut ca WhatsApp nu solicita taxe de abonament, iar aceste tipuri de mesaje reprezinta o incercare de a fura banii si datele.

Eu am primit un astfel de mesaj de la o persoana cunoscuta, dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos. Insa eu stiam ca WhatsApp nu va trimite astfel de mesaje si l-am sters fara a da clic pe link-ul oferit in mesaj si am blocat expeditorul. Am facut acest lucru pentru a nu-mi mai putea trimite alte mesaje false sau spam. Ulterior am persoana pentru a o instiinta despre incident.

WannaCry raspandit prin WhatsApp


WannaCry a fost unul dintre cele mai mari atacuri care au vizat PC-urile din intreaga lume luna trecuta. Un zvon cum ca WannaCry a fost raspandit si prin aplicatia WhatsApp fiind compatibil cu aceasta si ca ar fi infectat dispozitivele. Acesta a fost declarat mai tarziu ca fiind fals. Mesajul a sustinut ca ransomware-ul a devenit "compatibil" cu WhatsApp si s-ar putea sa fie activat in telefoane atunci cand utilizatorii deschid fisiere cu mesajul "gandul zilei" sau "buna dimineata". Ulterior, diferite agentii de securitate cibernetica au confirmat ca mesajul este fals.

Video Dance of the Hillary - Dansul lui Hillary

La mijlocul lunii mai multi utilizatori din intreaga lume au primit un mesaj WhatsApp sustinand ca exista un video cu titlul "Dance of the Hillary" care se raspandeste prin platforma si este un virus care poate formata telefoanele utilizatorilor. Mai mult, mesajul le-a cerut utilizatorilor sa le transmita contactelor pentru a le informa si pentru a evita posibilele amenintari. Deoarece mesajul s-a raspandit in perioada de izbucnire a rascumpararii cheiei de decodare a malware-ului WannaCry, majoritatea utilizatorilor crezand l-au trimis familiei si prietenilor. Ulterior, portalul de stiri India.com a confirmat faptul ca mesajul a fost fals.

Interschools Grupul WhatsApp cu conexiune ISIS

Este o alta farsa care a devenit virala in grupurile WhatsApp in aceasta saptamana. Mesajul a aratat ca exista un grup intitulat "Interschools" de la ISIS, iar persoanele care primesc o invitatie de la acesta sa se alature ar trebui sa se abtina de la aderarea la grup deoarece nu exista nicio opțiune de iesire din acesta dupa ce au devenit membri.
Trebuie remarcat faptul ca nu exista un astfel de grup care sa impiedice membrii sa paraseasca grupul. WhatsApp a creat o procedura usoara de parasire a unui grup de catre membrii acestuia.
Concluzie

Criminalii cibernetici sunt constienti de faptul ca exista multi utilizatori neinformati sau naivi. Ei vad o oportunitate mare pentru a demara astfel de atacuri sau campanii de infectare prin diverse metode.
WhatsApp nu adauga nici o caracteristica sau optiune prin link-uri, ci ar veni doar ca o actualizare prin Google Play sau iTunes. Prin urmare, utilizatorii nu ar trebui sa dea clic pe link-urile din diversele mesaje venite prin acest mediu. In al doilea rand, daca primiti un mesaj cu situatiile prezentate in acest articol, ar fi indicat sa caute informatii in magazinul de aplicatii, pe pagina WhatsApp despre orice modificare adusa de producator. In al treilea rand, daca primiti un mesaj spam, precum cel prezentat de mine, ar fi indicat sa blocati expeditorul (chiar daca este cunostinta) si sa nu transmiteti mai departe acest mesaj.

Comentarii